14 septembrie, 2015

Analize necesare in sarcina



Perioada de graviditate presupune acordarea unei atentii desosebite starii tale de sanatate si a micutului ce  depinde de tine pentru a se dezvolta normal in urmatoarele noua luni. Supravegherea sarcinii este esentiala pentru a ne asigura ca bebelusul va fi sanatos la nastere, relatia cu medicul ginecolog si controalele medicale jucand un rol important in accest sens.

Primul pas dupa ce ai aflat ca esti insarcinata este sa-ti contactezi medicul ginecolog si sa programezi primul consult. Daca nu ai un medic trebuie sa alegi unul. Eu, cand am ales medicul ginecolog am luat in calcul urmatoarele aspecte: sa am incredere in el, sa fie comunicativ, sa fie disponibil (sa-l pot contacta ori de cate ori apare o problema) si sa aiba referinte bune.

Prima vizita este recomandat sa aiba loc inainte de implinirea a 12 saptamani de sarcina.

Mai jos voi enumera analizele necesare fiecarui trimestru de sarcina  si costurile aproximative. Pretul analizelor si al consultului ginecologic difera in functie de clinica si de tariful practicat de medicul ginecolog.

Trimestrul I de sarcina 

  1. Examen ginecologic
  2. Ecografie transvaginala pentru confirmarea sarcinii    
  3. Examen bacteriologic secretie uretrala, vaginala, col
  4. Testare pentru Chlamydia
  5. Testare pentru Gonoreea
  6. Testul Babes Papa-Nicolau   
  7. Determinare grup sanguin
  8. Determinare RH
  9. RPR
  10. Ag HBS
  11. Anticorpi HCV
  12. Anticorpi HIV     
  13. Examen sumar urina si sediment
  14. Urocultura     
  15. Hemoleucograma
  16. Screening de trimestrul I se recomanda intre saptamanile 11-13 de sarcina. Nu este un test obligatoriu dar este recomandabil pentru evaluarea riscului de sindroame genetice. Consta in efectuarea unei ecografii morfologice si un test de sange
Pret: 410 lei (200 lei examen + ecografie transvaginala + 210 lei analizele de la punctele 3,4,5 si 6). Analizele de la punctele 7-15 se pot efectua gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Pentru screening-ul de trimestrul I pretul este de 345 lei.

Tot in primul trimestru, medicul iti poate recomanda efectuarea Setului TORCHL: IgG si IcM pentru toxoplasma, rubeola, listeria, citomegalovirus si herpesvirusuri. Din cauza unor probleme aparute in timpul sarcinii eu am facut acest set de analize la 5 luni.
Pret: 200 lei

 
Trimestrul II de sarcina

1. Screening de trimestrul II – Triplutest: nu este obligatoriu, se recomanda in saptamana 17 de sarcina. Poate detecta anomalii precum Sindromul Down, defecte de tub neural si sindromul Edwards. 
Pret: 600 lei

2. Ecografie de trimestrul al doilea cu evaluare 4D biometrica, morfologica: in saptamana 20-24 de sarcina.
Pret: 400 lei

Medicul poate recomanda, in functie de problemele gravidei, testul de toleranta la glucoza si repetarea sumarului de urina.


Trimestrul III de sarcina

  1. Hemoluecograma (se repeta cea din trimestrul I)
  2. Sumar urina
  3. RPR
  4. Ag HBS
  5. Anticorpi HCV
  6. Anticorpi HIV
  7. Ecografie de trimestrul al III-lea
  8. Testare pentru prezenta Streptococ de tip B  
Pret: Analizele de la punctul 1 si 2 se pot efectua gratuit cu trimitere de la medicul de familie. Medicul meu de familie mi-a spus ca analizele de la punctele 3-6 nu le pot efectua gratuit pentru ca nu au trecut inca 6 luni de la prima testare. Costul lor aproximativ la o clinica privata: 250 lei.  

Ecografia de trimestrul al III-lea: 500 lei.

Testul pentru streptococ de tip B: l-am facut gratuit in spital.

Pentru monitorizarea sarcinii, am fost lunar la consultatie: pret 150 lei la cabinetul medicului.

Din saptamana 28 de sarcina, monitorizarea a avut loc in cadrul spitalului in care lucreaza medicul. Vizitele medicale au avut loc o data la doua saptamani pana in saptamana 35 de sarcina, apoi au fost saptamanal.

Bine de stiut: daca medicul tau are contract cu un spital de stat, poti beneficia  gratuit de anumite analize si chiar ecografii. Intreaba medicul daca este posibil si poti economisi niste bani in acest fel, mai ales daca bugetul nu iti permite sa efectuezi toate analizele la o clinica privata.

Conform HG 400/2014, cap.I, art.1.3 si art.1.3.1 femeile insarcinate, atat cele asigurate cat si cele neasigurate, vor fi luate in evidenta in primul trimestru. Ele vor fi supravegheate lunar pana in luna a-7-a si de doua ori pe luna din luna a-7-a pana in luna a-9-a. Lehuza beneficiaza de vizita la domiciliu la externarea din maternitate si consultatie de monitorizare la 4 saptamani de  la nastere.

Gratuite sunt si: 
  • testarea pentru HIV
  • hepatita de etiologie virala cu virus B si C, precum si consiliere pre si post testare HIV si lues a femeii gravide.

         


  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu